marți, 6 ianuarie 2015

Verighete din argint

Povestea lor de dragoste ar putea fi povestea oricarei perechi, insa fericirea care inca li se citeste in ochi, la peste 20 de ani de la casatorie, rar poate fi vazuta la alte cupluri, chiar si cu mai putini ani de mariaj in spate. S-au cunoscut in liceu, s-au placut inca din prima clipa, au devenit in curand nedespartiti, si-au declarat iubire vesnica si au luptat cu intreaga omenire pentru dragostea lor. De cum au terminat scoala s-au decis sa se casatoreasca, desi parintii lor aveau alte planuri pentru ei si nu erau dispusi sa le incurajeze "nebunia". Nici unul dintre ei nu a mers mai departe, la facultate, desi invatasera bine intotdeauna si sansele pareau sa le surada.

Au preferat sa se angajeze si sa isi finanteze singuri iubirea. Casatoria lor a fost ca o poveste dintr-o carte trista si in acelasi timp plina de speranta. Au avut ca martori doi colegi din liceu. S-au prezentat la ofiterul starii civile cu cele mai bune haine pe care le aveau si care nu erau deloc ceea ce numim haine de cununie. Nici bani de verighete nu au avut. Si-au cumparat Verighete din argint si au spus prietenilor ca s-ar fi putut casatori chiar si fara ele, daca situatia nu le-ar fi permis macar atata lucru. Cu toate astea, nici unul dintre parinti nu s-a milostivit de ei si nu i-a ajutat cu ceva. Erau prea mandri si isi vedeau prea devreme visurile spulberate. Undeva, in adanc, probabil sperau ca fara ajutor, tinerii sa descopere rapid cat de grea este viata si sa ne intoarca la casa parinteasca, acolo unde nu le lipsea nimic.

Nu s-a intamplat asa. Le-a fost greu, e adevarat, insa de multe ori de-a lungul timpului iubirea dintre ei le-a tinut si de cald, si de foame, si de orice altceva. Au facut doi copii frumosi si s-au dedicat cresterii lor. Invatasera ceva important din greselile parintilor: copilul nu trebuie fortat, nici pedepsit pentru alegerile pe care le face. Copilul trebuie doar indrumat cu tact sa ia cele mai bune decizii si sa isi urmeze inima, caci la final, ceea ce ne dorim in adancul inimii conteaza. Nasterea copiilor a reusit sa trezeasca in bunici ceea ce iubirea tinerilor nu reusise. Impacarea a venit aproape firesc si a adus cu sine atat de multe emotii! 

In curand se vor implini 25 de ani de la casatoria lor. Vor da jos de pe degete vechile verighete de argint, cumparate pe vremea cand erau atat de saraci si le vor inlocui cu unele tot de argint, insa de aceasta data unele scumpe, elegante, potrivite unei perechi ce a rezistat tuturor probelor pe care viata le-a cerut sa le dea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu