sâmbătă, 11 aprilie 2015

Unde mergem de 1 Mai? La Praga

1 Mai muncitoresc. Il sarbatoream candva mergand la padure, undeva langa orasul meu, asa cum facea toata lumea. Aveam de ales intre 2-3 parcuri amenajate in interiorul padurilor ce imprejmuiesc Ploiestiul. Restaurant, teatru de vara, un lac unde ne puteam plimba cu barca sau cu hidrobicicleta, gradina zoologica, o adevarata oaza de verdeata si aer curat, mult cautata de orasenii satui de praf si caldura. Era si inca mai este destul de greu de ajuns acolo daca nu ai masina, caci autobuzele sunt rare si intotdeauna atat de aglomerate, incat iti vine sa renunti si sa te intorci acasa. Din acest motiv, daca ma intreaba astazi cineva unde mergem de 1 Mai, raspund ca prefer sa imi cumpar bilete de avion si sa plec oriunde in lumea asta mare, caci e mai usor sa ajung cu avionul in Praga, decat cu autobuzul la padurea de la marginea orasului meu. 

Da, imi doresc mult sa petrec macar o zi la Praga, iar aceasta zi sa fie 1 Mai, caci in aceasta perioada a anului vremea este cea mai potrivita pentru plimbari, biletele de avion sunt ieftine, iar aglomeratia nu este atat de mare ca in mijlocul verii, cand turisti din intreaga lume aleg sa viziteze Orasul celor o sută de clopotnite
, despre care regina Libuse ar fi spus candva, ca o profetie: "Văd un oraș întins, a cărui glorie va ajunge la stele! Văd un loc în mijlocul unei păduri, unde o costișă prăpăstioasă se ridică deasupra râului Vltava. Zăresc un om, care cioplește pridvorul (prah) pentru casă. Un castel numit Praha va fi construit aici. Când prinții și ducii se vor opri în fața pragului ei, se vor închina la castel și la orașul înconjurător."

Pentru ce as alege sa vizitez Praga in ziua de 1 Mai? Pentru a vedea cu ochii mei (si a fotografia, bineinteles) biserica sfintei fecioare din Tyn, minunatul castel ce vrajeste inimi, catedrala Sfantul Vitus, muzeul Franz Kafka, Piaţa Wenceslas şi Muzeul Naţional, podurile ce taie Praga in bucati, invaluite in ceata dimineata, inainte ca soarele sa zambeasca spre pamant si neaparat Ceasul Astronomic ce ma fascineaza. Wikipedia spune ca "Praga este deservită de Aeroportul Internațional Ruzyně, care este aeroportul-sediu al Liniilor Aeriene Cehe. Orașul este legat de diferite orașe europene prin linii aeriene low-cost. Aeroportul Internațional Ruzyně este considerat unul dintre cele mai moderne aeroporturi din Europa.", motiv pentru care as apela fara sa stau pe ganduri la Aerolines pentru a-mi rezerva bilete de avion si pentru a petrece macar o zi de primavara in minunatul oras Praga, un oras pe care noi, romanii, abia de curand am invatat sa il apreciem la justa sa valoare.

Pentru cei care, ca si mine, isi doresc sa viziteze Praga in ziua de 1 Mai, iata si cateva secrete despre cumpararea biletelor de avion iefitine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu