vineri, 11 septembrie 2015

Tipul de ventilator potrivit: axial sau centrifugal?

Un ventilator axial este acela in cadrul caruia aerul extras este fortat sa se miste in paralel cu lamelele motorului. Este tipul de ventilator care este cel mai probabil de observat intr-o multitudine de situatii si care poate fi instalat de un electrician sau de un constructor. Majoritatea bailor si bucatariilor din toata lumea dispun de cate un ventilator axial de perete sau altceva in genul. Elicele sistemului de ventilare in sine sunt montate pe un ax ce porneste de la motor, si se aseamana cu cele de la un avion de propulsie. Acestea trag aerul in mod linear catre ele si il raspandesc in camera in care este instalat ventilatorul axial.
Un asemenea tip de echipament de ventilatie nu este potrivit doar pentru zonele industriale unde cu siguranta asa ceva este de dorit, ci este la fel de adecvat si pentru incaperile mai inguste ca spatiu din locuinta sau din afara acesteia, in anexe ca garajul, subsolul sau hambarul pentru depozitare. Prin designul lor, ventilatoarele axiale de perete nu se potrivesc cu toate seriile de spatii extinse, deoarece le lipseste presiunea necesara pentru a impinge aerul pe distante lungi. Acesta este si un motiv pentru care in zonele industriale se prefera tipurile de ventilatoare centrifugale.

Dimensiunile standard pentru ventilatoarele axiale de uz casnic sunt de 4 si de 6 inci, 4 pentru baie si 6 pentru bucatariile obisnuite. Exista si tipuri de sisteme de ventilatie axiale care dispun de versiuni de 9 si chiar de 12 inci, insa acestea sunt mult mai potrivite pentru uz comercial, asigurand o rata de propagare a aerului mult mai mare, insa fac si mai mult zgomot.
Un ventilator centrifugal este putin diferit decat un ventilator axial. Acesta misca aerul prin impingerea acestuia spre o cale de evacuare care se afla instalata in ventilator. Aerul se grabeste sa egaleze lipsa ventilatiei pentru a asigura o aerisire potrivita in spatiul in care este amplasat. Acest lucru creeaza o presiune mai mare a aerului si o eficienta mult mai buna in cazul ventilarii sau racirii unei incaperi de locuit sau industriale.

Datorita presiunii mai mari ce este implicata, ventilatoarele centrifugale sunt mult mai potrivite a fi folosite in cadrul unor zone extinse ca spatiu cum ar fi in centrele comerciale, in fabrici, uzine sau depozite de marfa. Ventilatoarele axiale eficiente sunt intrebuintate astfel pentru a asigura rezultate excelente cu un minim de zgomot. Dar, categoria ventilatoarelor centrifugale este mult mai eficienta in indeplinirea rolului de punere in miscare a aerului pe distante mai mari si va produce mai mult zgomot in schimb.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu