joi, 17 martie 2016

Copilul tau poate fi mai fericit daca are un leagan de bebe

Cum iti poti ajuta copilul sa doarma mai usor

        Odihna este foarte importanta pentru cei mici, insa modul in care se odihnesc este foarte obositor pentru parinti. Ma refer aici la faptul ca cei mici se trezesc o data sau de mai multe ori in fiecare noapte. Statisticile arata ca mai bine de 50% dintre bebelusi se trezesc in timpul noptii doar ocazional, un procent de aproape 10% se trezesc in fiecare noapte, iar o alta categorie - un procent de aproape 20% - se trezesc de mai multe ori pe noapte.
            Cum il poti face pe cel mic mai fericit, mai odihnit si cu o rutina a somnului care sa fie odihnitoare si pentru tine, ca parinte? Iti enumar in continuare cateva sfaturi.
·         Pastreaza un program fix al somnului. Nimanui nu ii place sa fie tinut treaz in timpul noptii, asa ca nu il invata nici pe cel mic sa adoarma la ore tarzii. Respecta ora de culcare a copilului de fiecare data.
·         Formeaza o rutina sau chiar un ritual al culcarii. O astfel de rutina poate sa il ajute pe cel mic sa se relaxeze si sa adoarma mai usor, odata ce simte semnele apropierii orei de culcare. Poti face acest lucru facandu-i o baie calduta in fiecare seara, inainte de culcare, dupa care il invelesti bine pe micut si il pui la somn.

·         Foloseste-te de sunete relaxante. Fie ca ai o inregistrare pe care o lasi sa cante, fie ca alegi sa ii canti tu cantecele de leagan, si sunetele relaxante pot fi rutina declansatoare pentru perioada de odihna.
·         Leagana copilul. Poate ca ai observat, poate ca nu, dar un copil leganat adoarme mult mai repede. Daca leganatul in brate, de fiecare data inainte de culcare, ti se pare un efort prea mare, cumpara un patut in care sa il poti legana mai usor. Copilul tau poate fi mai fericit daca are un leagan de bebe si chiar tu vei fi un parinte mai fericit, care se va odihni mai bine si nu va mai avea parte de atatea treziri pe timpul noptii.
·         Redu din cofeina. Daca esti proaspata mamica si il alaptezi pe cel mic, nu forma cercul vicios: cafeaua pe care o bei se transmite si bebelusului, prin lapte. Cum vrei sa mai doarma noaptea?
·         Proaspetele mamici ar trebui sa mai cunoasca un lucru: bebelusul trebuie sa invete care este diferenta dintre noapte si zi. Chiar daca se trezeste noaptea pentru ca ii este foame, trebuie hranit lasand o lumina cat mai slaba aprinsa si vorbind in soapta. Discutiile mai galagioase si luminozitatea puternica trebuie lasate pentru perioada zilei, astfel cel mic va invata diferenta dintre noapte si zi si va oferi si mamicii nopti mai odihnitoare.

Ca ultim sfat, nu te mai stresa si nu te mai uita de fiecare data la ceas cand cel mic se trezeste in timpul noptii. Orice stare de nervozitate pe care o ai, ca parinte, este simtita si de catre copil, si se va linisti astfel mult mai greu. Asadar, evita stresul si foloseste-te de toate recomandarile de mai sus pentru a face somnul copilului mai odihnitor atat pentru el cat si pentru tine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu